Zupa cytrynowa – na serio!

Najczęściej kiedy o niej mówię, to u rozmówcy pojawia się zdumienie i zaskoczenie. Nikt się nie spodziewa, że zupa cytrynowa może być aż tak smaczna! A jest taka właśnie – wytrawna, lekko pikantna i mocno orzeźwiająca. Można ją z powodzeniem podać z tofu, jak i z podsmażonymi kawałkami kurczaka. To danie to eksplozja zbalansowanego smaku i zaskakującego koloru!

Wegański keks bananowy

Wegański keks bananowy to nic innego, jak ulepszona wersja chlebka bananowego. Ten popularny wypiek wbrew pozorom jest jednym z trudniejszych do zrobienia. Kluczem jest odpowiednie połączenie tłuszczu i łącznika, czyli naszych bananów. Osobiście uważam, że ten przepis jest jednym z najlepszych, jakie przewinęły się przez moją kuchnię.

Oto sernik pistacjowy

Serniki pistacjowe to szczyt kulinarnych marzeń i boskiej rozpusty. Jest prawdą, że to przepyszne ciasto bez pieczenia robi się błyskawicznie a dodatki kardamonu, wody różanej czy białej czekolady robią z niego prawdziwe arcydzieło. Jednocześnie ta wersja nie jest zbyt słodka, dlatego warto poświęcić jej nieco więcej uwagi, jeśli nie przepadacie za przesłodzonymi wypiekami.

Rogaliki jak od Mamy

Tradycyjny przepis na boskie, puszyste, drożdżowe rogaliki… jak od Mamy! Najlepsze są z nadzieniem czekoladowym lub różanym, ale każda słodka konfitura świetnie się tu sprawdzi. Najlepsze w tym przepisie jest to, że powstanie z niego równo 64 pysznych rogalików.

Pasztet z cukinii i dyni

Ten pasztet z cukinii i dyni to jeden z najlepszych, jakie udało mi się stworzyć. Jest idealnie wilgotny i pyszny. Taki pasztet to bardzo dobra propozycja zarówno na świąteczny, jak i codzienny stół.