To jeden z moich ulubionych przepisów, który zawsze się sprawdza. Szybciutkie, proste i pyszne – takie jest wszystko, co robi się na takim idealnym cieście kruchym. Bardzo lubię mieszać w nim różne rodzaje mąk, a jeśli chodzi o nadzienie korzystam z wszystkiego, co tylko jest aktualnie dostępne.

Ciasto kruche z jabłkami.

Składniki na idealne ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej (można użyć tylko tortowej, zwykłej)
  • 200 g masła/margaryny
  • kopiasta łyżka mąki kukurydzianej (dla kruchości)
  • łyżeczka kurkumy mielonej (dla koloru)
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • przyprawy – opcjonalnie, np. mielony kardamon, cynamon, skórka z pomarańczy.
  • cukier – ilość i rodzaj według uznania

Jak upiec idealne ciasto kruche?

  • Wszystkie składniki łączymy, krótko wyrabiamy.
  • Ok. 4/5 części ciasta wykorzystamy jako spód do tarty, ciasta – wyklejamy nim formę.
  • Nasze ciasto kruche nakłuwamy widelcem, a dopiero w następnej kolejności – schładzamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. Podpiekamy spód przez ok. 15 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika i układamy na nim dowolne owoce, np. śliwki – umyte, jabłka – umyte i pokrojojone w kostkę, gruszki – umyte i pokrojone w plasterki. Owoce układamy skórką do dołu.
  • Posypujemy owoce cukrem, kardamonem mielonym i cynamonem.
  • Na wierzch kruszymy resztę ziemnego ciasta.
  • Pieczemy przez kolejne 15-20 minut w temp. 150-160 st. C. aż uzyskamy tzw. złoty kolor. 
Ciasto kruche ze śliwkami.
Kategorie: Wegańskie

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *