Gdyby mi ktoś kiedyś powiedział, że można zrobić burgery z kapusty – czerwonej! To bym powiedziała: „Hm, to ciekawe!” A tymczasem: gotowana czerwona kapusta, śliwki, trochę warzyw i burgery z kapusty gotowe!

Burgery z kapusty czerwonej

Składniki:

  • ok. 500 g czerwonej kapusty
  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 2-3 suszone śliwki (albo wędzone suszone śliwki)
  • duża marchewka
  • średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pieczarki
  • mały kawałek chili
  • garść zieleniny (można wykorzystać np. łodygi pietruszki czy kolendry)
  • pół łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki mąki (najlepiej owsianej lub z ciecierzycy)
  • sól, pieprz, sos sojowy – do smaku

Jak przygotować burgery z kapusty?

  1. Kapustę poszatkuj i obgotuj przez 2 minuty.
  2. Soczewicę wypłucz i zalej ciepłą wodą, ok. 2 cm powyżej linii ziaren. Odstaw na 15 minut.
  3. Do odcedzonej kapusty dodaj ocet i wymieszaj.
  4. Marchewkę, cebule, pieczarki, zieleninę i czosnek posiekaj drobno lub zblenduj na kawałki w kruszarce do lodu (kielich blendera z ostrzem „s”. Warzywa dodaj do kapusty.
  5. Następnie soczewicę zblenduj ze śliwkami i przyprawami. Masę połącz z kapustą i warzywami. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dopraw do smaku.
  6. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety.
  7. Burgery z kapusty można usmażyć wcześniej panierując je w bułce lub upiec w piekarniku. Podanie zależy od Ciebie.
Świetnie sprawdzą się z sałatką lub jako danie obiadowe. Pasują także do bułek.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.