CHRUST czy FAWORKI? Jak Ty mówisz? Jakkolwiek nazywamy to zupełnie niewybredne danie, to żaden karnawał nie może się obejść bez tego specjału. Daje przepis i spodziewam się widzieć Wasze efekty! 

Składniki:

  • 500g przesianej mąki pszennej tortowej
  • 300 ml mleka sojowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wódki (lub innego, klarownego alkoholu)

Jak zrobić wegański chrust?

  1. Do przesianej mąki dodajemy sól, oliwę, alkohol, mieszany.
  2. Partiami wlewamy mleko i wyrabiamy. Ciasto musi być: jednolite, sprężyste i lekko twardawe. Spokojnie można je trochę pomęczyć – tj. pozgniatać.
  3. Odkładamy ciasto POD ŚCIERECZKĄ na 20-30 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj kawałki ciasta najcieniej jak umiesz. Im cieniej, tym lepiej. Najlepsze wersje to te, kiedy ciasto było wręcz przeźroczyste.
  5. Z ciasta wycinaj podłużne paski o szerokości ok. 4-7 cm. W środku każdego zrób nacięcie i przewiń przez nie kawałek ciasta.
  6. Smaż na złoty kolor na gorącym oleju z dodatkiem frytek z ziemniaka lub marchewki – dzięki temu faworki nie będą się sklejać i nabiorą idealnego koloru.
  7. Chruściki odsącz na papierze, a po wystygnięciu obficie posyp cukrem pudrem.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *