CHRUST czy FAWORKI? Jak Ty mówisz? Jakkolwiek nazywamy to zupełnie niewybredne danie, to żaden karnawał nie może się obejść bez tego specjału. Daje przepis i spodziewam się widzieć Wasze efekty!

Składniki:
- 500g przesianej mąki pszennej tortowej
- 300 ml mleka sojowego
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki wódki (lub innego, klarownego alkoholu)
Jak zrobić wegański chrust?
- Do przesianej mąki dodajemy sól, oliwę, alkohol, mieszany.
- Partiami wlewamy mleko i wyrabiamy. Ciasto musi być: jednolite, sprężyste i lekko twardawe. Spokojnie można je trochę pomęczyć – tj. pozgniatać.
- Odkładamy ciasto POD ŚCIERECZKĄ na 20-30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj kawałki ciasta najcieniej jak umiesz. Im cieniej, tym lepiej. Najlepsze wersje to te, kiedy ciasto było wręcz przeźroczyste.
- Z ciasta wycinaj podłużne paski o szerokości ok. 4-7 cm. W środku każdego zrób nacięcie i przewiń przez nie kawałek ciasta.
- Smaż na złoty kolor na gorącym oleju z dodatkiem frytek z ziemniaka lub marchewki – dzięki temu faworki nie będą się sklejać i nabiorą idealnego koloru.
- Chruściki odsącz na papierze, a po wystygnięciu obficie posyp cukrem pudrem.
0 komentarzy