Trochę to jest tak, że bywają dni, czas lub są takie emocje, które domagają się domowego rarytasu. Dla mnie pieczenie to wyższa forma relaksu, więc raz na jakiś czas pozwalam sobie na zrobienie czegoś, co nie jest szybkie. Za to jest w pełni domowe i przepyszne.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • szklanka mleka (najlepsze będzie sojowe), 
  • 40 g świeżych drożdży, 
  • łyżka cukru + pół szklanki na ciasto (ilość dostosuj do swoich preferencji), 
  • łyżka mąki + 450g–500 g mąki pszennej typu 550 (można zamienić na orkiszową, gryczaną lub ulubiony mix mąk – ilość może się tu nieco różnić) 
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki soli
  • OWOCE – DO WYBORU: kilkanaście truskawek, łodyga rabarbaru, maliny, agrest, brzoskwinie lub jagody.

Składniki na budyń domowej roboty:

  • 1 szklanka roślinnego mleka,
  • 1 (płaska) łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Wykonanie domowych drożdżówek – etap 1 – rozczyn:

  1. Rozpocznij od podgrzania mleka – powinno być ciepłe, ale nie gorące. 
  2. W dużej misce przygotuj rozczyn: drożdże rozpuść w mleku. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. 
  3. Odstaw przykryty ściereczką w ciepłym miejscu bez przeciągu.

Wykonanie domowych drożdżówek  – etap 2 – ciasto:

  1. Kiedy rozczyn urósł i się pieni przejdź do kolejnego etapu, jakim jest wyrabianie ciasta – dokładnie umyj dłonie i je rozgrzej. 
  2. Dodaj sól i cukier. Wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści. 
  3. Partiami, bardzo powoli dodawaj mąkę. Dokładnie mieszaj, żeby nie pojawiły się grudki. 
  4. Kiedy ciasto nie będzie już się zbytnio lepić, ale ciągle będzie jeszcze wilgotne dodaj partiami olej. 
  5. Wyrabiaj przez ok. 15-25 minut dodając resztę oleju, nie dodawaj mąki! 
  6. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wypełni naczynie, należy je odgazować, tj. wypuścić z niego nadmiar powietrza. 
  7. Potem odstaw je jeszcze na ok. 15-30 minut.

Wykonanie domowych drożdżówek – etap 3 – budyń domowej roboty

  1. W rondelku podgrzej 3/4 ilości mleka.
  2. W pozostałej części mleka wymieszaj cukier wanilinowy oraz pozostałe składniki. Uwaga – dokładnie rozmieszaj mąkę! Od tego zależy powodzenie budyniu.
  3. Kiedy mleko w rondelku zacznie się unosić, wlej zawartość zawiesiny i energicznie mieszaj.
  4. Po kilku sekundach, kiedy budyń zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z palnika i mieszaj jeszcze przez chwilę.
  5. Odstaw do wystudzenia.

Wykonanie domowych drożdżówek – etap 4 – formowanie drożdżówek:

  1. Najpierw przygotuj blachę – możesz wyłożyć ją papierem lub lekko natłuścić. 
  2. Wyjmij ciasto na natłuszczony blat. 
  3. Następnie ciasto delikatnie rozciągnij palcami na placek. Nie wałkuj, raczej opuszkami palców, delikatnie go ugniataj. 
  4. Szklanką z opruszonymi mąką brzegami wycinaj kółka. Układaj je na blasze. 
  5. Na drożdżówkach układaj po łyżce budyniu, a na nim – truskawki.
  6. Na koniec drożdżówki można posypać kruszonką. 
  7. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15-18 minut – na tzw. złoty kolor.

BONUS – kruszonka:

  • 1 część płatków owsianych (np. 1/3 szklanki)
  • 1 część cukru (np. 1/3 szklanki)
  • 1 część tłuszczu – możesz użyć masła lub margaryny (ok. 1 kopiasta łyżka)
  • 2 łyżki siekanych orzechów lub migdałów (ewentualnie mąki z orzechów)

Wszystkie składniki zagnięć z sobą. Tak, będą się kruszyć i lepić. To dobrze. To będzie fantastyczna kruszonka!


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.