Drożdżowe, pulchne placuszki, racuszki a nawet pankejki – kto ich szczerze nie kocha i komu nie umilą poranka? Nadaję im waniliowy posmak lub ?pomarańczową nutę pod podstacią kilku kropel aromatu. Można tu naprawdę poszaleć. W tym wpisie znajdziecie podstawowy przepis.

Placuszki racuszki – zdjęcie własne.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 200 ml napoju sojowego,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • 250 g mąki,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • szczypta soli,
  • cukier – ile chcesz. Do odpowiedniego zachowania drożdży wystarczy szczypta.

Jak przygotować puchate Placuszki Racuszki?

  1. Połącz mokre składniki, czyli napój sojowy i ocet. Wymieszaj energicznie i odstaw na 5 minut.
  2. W tym czasie w misce przygotuj suche składniki: mąkę, drożdże, sól, cukier – wymieszaj razem.
  3. Mokre i suche składniki na Placuszki Racuszki wymieszaj wszystko łyżką i odstaw na 20 minut.
  4. Smaż Placuszki Racuszki na suchej patelni z obu stron.

Placuszki świetnie smakują z konfiturą, owocami, kremami orzechowymi a także zupełnie bez niczego! Dodają do ciasta kilka kropel aromatu waniliowego lub szczyptę cynamonu mamy pyszny, unikalny smak, który doda Placuszkom Racuszkom wyjątkowego charakteru.

Kategorie: Wegańskie

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.