Ludzie to jest istna petarda! Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo na jego bazie można robić kolejne! Sos pomarańczowy na ostro skradł mi ?. A jak Was znam – i Was to spotka!

Azjatycki makaron ze szparagami w sosie pomarańczowym.

Składniki na danie ze szparagami w sosie pomarańczowym

  • 4-5 pieczarek
  • pół kostki tofu
  • mała młoda cebulka
  • 2-3 cm chili
  • 8- 10 szparagów
  • średnia pomarańcza
  • duży ząbek czosnku lub dwa małe
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • zielenina (np. dymka) – opcjonalnie, do dekoracji
  • sezam – opcjonalnie, do dekoracji
  • oliwa do smażenia
  • ulubiony maraton azjatycki

Jak zrobić makaron ze szparagami w sosie?

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pieczarki, tofu, cebulkę, chili, szparagi – pokrój, podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Odstaw.
  3. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok z ½ owocu, dodaj do niego startą skórkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozdrobniony imbir oraz pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
  4. Sos pomarańczowy wylej na gorącą patelnię, podgrzej, dodaj nieco sosu sojowego i zredukuj.
  5. Połącz z makaronem i warzywami.
  6. Podawaj posypane zieloną częścią dymki i prażonym sezamem. 
Kategorie: Wegańskie

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *