Nikt by się nie spodziewał, że zupa cytrynowa może być po pierwsze smaczna, a po drugie – wytrawna. Taka jest właśnie ta zupa cytrynowa – lekko pikantna i mocno orzeźwiająca.

Składniki potrzebne do zrobienia zupy cytrynowej (na 2-3 porcje):

  • mała cebula
  • jedna cytryna
  • 1 szklanka ryżu (długoziarnisty będzie bardzo dobry)
  • ok. 3/4 szklanki miksu zielonych warzyw: zielonego groszku cukrowego, mrożonego groszku lub mrożonej fasolki szparagowej (może być też kawałek zielonej cukinii)
  • 1 litr napoju sojowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cytrynowego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry
  • kawałek świeżego chili lub szczypta mielonego
  • kostka wędzonego tofu lub opcjonalnie – pojedyncza pierś kurczaka
  • olej rzepakowy
  • pieprz i sól do smaku
  • garść zieleniny do podania
Zupa cytrynowa zdjęcie mojego autorstwa.

Do dzieła! Jak ją zrobić?

  1. Małą cebulkę zeszklij na 1-2 łyżce oleju.
  2. Dorzuć do tego groszek cukrowy/świeży groszek/może być też kilka plasterków cukinii/coś zielonego.
  3. Wsyp ok. 1 szklankę ryżu, przesmaż go chwilę – aż zacznie robić się szklisty.
  4. Ryż zalej nie-mlekiem, czyli napojem sojowym. Dodaj szczyptę kurkumy, pieprzu cytrynowego i przyprawy curry.
  5. Całość gotuj aż ryż zmięknie, w razie potrzeby dodaj nieco mleka lub wody.
  6. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu (a w wersji dla mięsolubnych to np. kurczaka podsmażonego w kawałkach na patelni).
  7. Dodaj sok z połowy cytryny i startą skórkę (jeśli wolisz bardziej intensywny smak).
  8. Dopraw do smaku – jeśli trzeba – pieprzem, solą i chili.
  9. Zupę cytrynową podawaj z zieleniną – polecam sporą ilość kolendry, ale pietruszka czy koperek też będą w porządku. 

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.