Czy może być coś lepszego niż makaron? Owszem to wegański makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami! Gwarantuję każdemu, kto spróbuje tego dania, że pokocha kresowość sosu oraz wszystkie kontrapunkty smakowe, jakie tu się pojawiają: aromat czosnku, słoność suszonych pomidorów oraz lekka słodycz, którą nadał syrop z agawy.
Składniki:
- ulubione spaghetti
- pęczek szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- pół cebuli
- kilka suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżka syropu z agawy
- pół szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki płatków drożdżowych
Jak przygotowań makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją.
- Najpierw przygotuj składniki: posiekaj cebulkę, pomidory, czosnek. Szpinak umyj.
- Na oliwie dusimy szpinak, a kiedy zmniejszy objętość dodaj czosnek
i pomidory. - W międzyczasie przygotuj sos: połącz mleko, biały pieprz i płatki drożdżowe. Wymieszaj.
- Sos wlej do szpinaku. Możesz też dodać do niego ok. pół szklanki wody spod makaronu.
- Makaron połącz z sosem. Na końcu danie dopraw odrobiną syropu
z agawy. - Wegański makaron ze szpinakiem podawaj od razu ze świeżo mielonym pieprzem.
0 komentarzy