Dopiero kiedy opublikowałam ten przepis w sieci, pojawiły się skojarzenia, że smak podobny jest do wegańskich odpowiedników carbonary – jednego z najsłynniejszych przepisów na świecie, który jest połączeniem wędzonego boczku, jajek oraz śmietanki. Dziś zapraszam – a jakże! – na roślinną wersję. Oto fasolowa carbonara!

Składniki na fasolową carbonarę:
  • puszka białej fasoli
  • garść suszonych pomidorów (najlepiej suchych, bez zalewy)
  • mała cebulka lub szalotka
  • 3/4 szklanki napoju sojowego
  • biały pieprz do smaku
  • sos sjowy do smaku
  • świeże zioła – najlepiej pietruszka
  • ulubiony makaron
Jak zrobić sos do makaronu z białej fasoli?
  1. Makaron ugotuj zgodnie z preferencjami, a w czasie kiedy będzie się gotował, przygotuj sos.
  2. Zacznij od posiekania cebulki i pomidorów.
  3. Fasolę odcedź, połącz z mlekiem i zmiksuj na w miarę gładką masę.
  4. Na oliwie podduś cebulkę, później dodaj do niej suszone pomidory.
  5. Nastepnie dodaj sos z fasoli, wymieszaj i pozwól mu się lekko zredukować.
  6. Jeśli uznasz to za konieczne, możesz sos uzupełnić odrobiną wody z gotowanego makaronu.
  7. Na końcu pastę łącz na patelni. Fasolową carbonarę podawaj od razu ze świeżymi ziołami.

Zobacz poprzednie wpisy:


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *