Pamiętacie przepis na tofuleniwe z dynii? Ależ to był hicior! Buraki są bardziej dostępne, zwłaszcza kiedy już skończył się sezon na dynię. Te kluski z tofu mają naprawdę wiele zalet – pierwszą z nich jest ekspresowy czas przygotowania. W 20 minut macie naprawdę sycący, pyszny obiad z tak niewielu składników! Po drugie, takie tofukluski z pieczonych buraków można jeść niemalże ze wszystkim: z pesto, z warzywami, surówką, do klopsów, ze smażonymi grzybami…po prostu z czym tylko dusza zapragnie!
Składniki na 2 porcje (ok. 16 dużych klusek):
- szklanka pieczonych buraków (u mnie 4 średnie buraki)
- 180 g tofu naturalnego (lub po prostu kostka)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Jak zrobić kluski z tofu i pieczonego buraka?
- Upieczone, obrane buraki zmiksuj na gładką masę razem z tofu.
- Do masy dodaj obie rodzaje mąk oraz szczyptę soli.
- Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką (uwaga! będzie czerwono!) do momentu aż powstanie zwarte, jednolite, elastyczne ciasto.
- Masę odstaw na ok. 10-15 minut.
- Uformuj wałek i podziel go na kawałki równej wielkości. Możesz też ulepić dowolny kształt klusek: z dziurką, jak gniocchi, kopytka – jak lubisz.
- Kluski wrzucaj na gotującą się w szerokim garnku wodę. Po minucie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Gotowe kluski swobodnie pływają po powierzchni wody.
Sprawdź także: https://www.granela.pl/dyniowe-tofuleniwe-ze-smazonymi-boczniakami/
Idealne dodatki do klusek z tofu, czyli tofuklusek:
- smażone boczniaki lub smażone pieczarki
- pesto – każdego rodzaju
- jeśli masz płatki drożdżowe nieaktywne
- surówka – każda!
- duszone pory z cebulką
- kiełki
- świeże pomidory z octem balsamicznym
0 komentarzy