Lubimy kluski leniwe. Lubimy dynię. Lubimy tofu? Hm… Jeśli nie jesteś przekonany, to ja zapraszam na zupełnie wspaniałą ucztę, w czasie której podamy kluski leniwe z tofu i dyni, czyli tofuleniwe ze smażonymi boczniakami. To jest obłędnie pyszne i bardzo szybkie danie.
Składniki na porcję dla 2 osób:
- kostka naturalnego tofu
- szklanka pieczonej dyni
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- sok z cytryny
Dodatkowo: - kilka bocznikaów
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju rzepakowego
- zielona cebulka, płatki drożdżowe (opcjonalnie)

Przepis na kluski leniwe z tofu i dyni krok po kroku:
- Dynię z tofu i sokiem z cytryny zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj mąki oraz szczyptę soli.
- Formuj kluseczki – najlepiej odcinając z rulonu kawałki podobnej wielkości.
- Kluseczki gotuj w lekko wrzącej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- W czasie kiedy kluseczki się gotują boczniaki pokrój na podłużne paski.
- Na łyżce oleju rzepakowego smaż boczniaki – uwaga: nie mieszaj ich, lecz lekko poruszaj patelnią. Kiedy grzyby będą przyjemnie zarumienione z obu stron dodaj do nich łyżkę sosu sojowego.
- Kluseczki delikatnie wyjmij z wody i odcedź.
- Podawaj z ulubioną zieleniną oraz płatkami drożdżowymi.
0 komentarzy