Za co kochamy sałatki? Za to, że są pyszne, zdrowe, lekkie i mega szybkie do zrobienia. No i można je zrobić ze wszystkiego, zwłaszcza pieczonej dyni, jarmużu i soczewicy
Składniki (ilość dostosuj do planowanych porcji):
- chipsy z jarmużu* lub blanszowany jarmuż
- pieczona dynia
- wędzone tofu
- brązowa soczewica
- świeże zioła (np. pietruszka, kolendra, szczypior)
- garść pestek granatu
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić taką sałatkę z jarmużu?
- tofu pokrój na małą kostkę, podobnie jak dynię
- soczewicę ugotuj na sypko
- wszystko wymieszaj i dopraw przyprawami
*Chipsy z jarmużu
- Jarmuż dokładnie umyj, jeśli tego wymaga, wytrzyj do sucha.
- Porwij go na mniejsze, ale równe kawałki – to ważne!
- Wrzuć do miski i dodaj nieco oleju – zacznij od 1-2 łyżek. W zależności od tego, ile masz jarmużu. Chodzi o to, by delikatnie natrzeć liście, nie zaś zatopić warzywo w tłuszczu.
- Jarmuż piecz na złoty kolor w temperaturze ok. 160 st.
0 komentarzy