Przepis na placki ziemniaczane to jeden z tych przepisów, który wydaje się absurdalny. Przecież każdy wie, jak to zrobić! Owszem, ale może szukasz pomysłów i inspiracji na dania z ziemniaków w niecodziennym stylu?

Składniki na ok. 12-15 placków:
  • 3 duże ziemniaki
  • pół cukinii białej cukinii (ok. 200g)
  • mała cebulka
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • 6-8 średnich pieczarek
  • ok. 50 ml wegańskiej śmietanki sojowej (możesz użyć także zwykłej śmietanki do sosów)
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią:
  1. Cukinię obierz, usuń gniazda, zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj podobnie jak cukinie.
  3. Do ziemniaków i cukinii dodaj mąkę i wodę oraz pieprz i sól. Wymieszaj i odstaw.
  4. Małą cebulkę posiekaj, wrzuć na mała ilość oleju. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
  5. Kiedy cebulka lekko się zarumieni dodaj do niej pokrojone w kostkę pieczarki. Duś przez ok. 10 minut – aż pieczarki zmiękną. Pamiętaj, by w tym czasie nie mieszać zbyt często grzybów.
  6. Jeśli grzyby będą miały mało wody, dodaj kilka łyżek wrzątku a potem śmietankę. Wymieszaj gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 5-7 minut.
  7. Placki smaż na gorącym oleju. Jeśli ciasto jest zbyt „suche” i trudno się nakłada go łyżką na patelnię – dodaj trochę wody i wymieszaj.
  8. Podawaj polane sosem i gorące – po co czekać?

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *