Zdarzyło się tak, że w mojej lodówce pojawiło się kimchi. Wiadomo, że ten pożywny i zdrowy składnik kuchni koreańskiej pasuje niemalże do każdego dania, jako dodatek, ale co zrobić, by kimchi zostało bohaterem talerza? Przyznam szczerze, że efekt przerósł nawet moje oczekiwania.

Składniki na 3 porcje makaronu z kimchi:
  • 6 łyżek kimchi
  • makaron dla 3 osób (najlepiej typu azjatyckiego)
  • kostka wędzonego tofu
  • 6 pieczarek
  • 1/4 papryki
  • średniej wielkości marchewka
  • 1/4 pora
  • średniej wielkości cebula
  • zielenina do posypania
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • pół limonki
  • mała papryczka chili (ilość zależy od ostrości, jaką lubisz).
  • sos sojowy (do pieczarek i do smaku)
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka startego imbiru
  • olej do smażenia
  • szczypior, zielona cebulka i/lub pietruszka
Przygotowanie sosu z kimchi:
  1. Tofu kroimy w kostkę. (Opcjonalnie można je zamarynować w ulubionych przyprawach). Smażymy je na łyżce oleju.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki. Opiekamy je na suchej patelni z dwóch stron. Dodajemy do nich łyżkę sosu sojowego i odstawiamy.
  3. Warzywa przygotowujemy do obróbki: por siekamy w półksiężyce. Cebulę siekamy w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę i chili siekamy w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tam posiekanego pora, cebulę i startą marchewkę. Dodajemy starty imbir, paprykę, chili. Chwilę smażymy, aż papryka i marchewka nieco zmiękną.
  5. Do warzyw dodajemy kimchi oraz odsączoną kukurydzę.
  6. Wlewamy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Mieszamy aż powstanie gęstniejący, kremowy sos.
  7. Przyprawiamy papryką wędzoną, sosem sojowym oraz sokiem z limonki.
  8. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
  9. Podajemy połączone tuż przed podaniem i posypane dużą ilością zieleniny.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *