Koreańskie pierożki z kimchi to kolejny przepis z cyklu – z czym się to je, gdzie „to” oznacza „kimchi”. Bohaterem tego dania jest wyjątkowy farsz, który dobrze się sprawdzi w każdym rodzaju pierogów. Wcale nie musisz być azjatyckim mistrzem sztuki kulinarnej, żeby je zrobić! Możesz też pobawić się kształtem oraz wielkością koreańskich pierożków z kimchi, podobnie jak sposobem ich przygotowania: możesz je ugotować, sparować a nawet usmażyć!
Składniki na farsz pierożków z kimchi ok. 20 sztuk:
- 100 g tofu (najlepiej wędzonego, ale może być też naturalne)
- pół szklanki posiekanego kimchi
- 50 g ryżowego makaronu typu nitki
- pół szklanki posiekanych świeżych ziół (koperek, pietruszka, lubczyk, kolendra, mięta – najlepiej min)
- łyżka syropu z agawy lub klonowego (w ostateczności można zastąpić miodem)
- ząbek rozgniecionego czosnku i łyżeczka startego korzenia imbiru (opcjonalnie)
Jak przygotwać najlepszy farsz do pierożków?
- Tofu dokładnie rozgnieć widelcem.
- Posiekaj dokładnie wszystkie zioła.
- W małe kawałki pokrój kimchi – nie musisz odciskać soku.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu – to, czy gotujemy, czy moczymy go w gorącej wodzie zależy od producenta. Odcedź.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Dokładnie wymieszaj. Dopraw słodziłem – ewentualnie solą.
Ten najlepszy farsz do koreańskich pierożków z powodzeniem możesz także wykorzystać do sajgonek, naleśników lub nawet gołąbków! Jest pyszny, a wyjątkowości nadają mu świeże zioła, stąd sprawdzi się lepiej w potrawach poddawanych krótkiej obróbce termicznej.
A jakie ciasto jest najlepsze na koreańskie pierożki?
Oczywiście świetnie zdaję sobie sprawę, że ciasto na koreańskie pierożki z kimchi to może być kwestia sporna i pewnie nie wszyscy zgodzą się ze mną, że najlepsze ciasto na pierogi, to…ciasto na pierogi! Możecie oczywiście skorzystać z dowolnych przepisów na azjatyckie pierożki lub przygotować ciasto wg własnej receptury.
Na moje ciasto na koreańskie pierożki użyłam takich składników:
- 250 g mąki
- 1/3 szklanki gorącej wody
- sól
- łyżka oliwy
Wykonanie:
- Ciasto zagniatamy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na chwilę (ok. 20-30 minut).
- Przygotowujemy farsz.
- Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm.
- Odkrawamy kawałki, każdy z nich rozwałkowujemy, wypełniamy farszem i zlepiamy.
- Parujemy ok. 12-14 minut – w zależności od wielkości pierożka i grubości ciasta.
GOTOWANE, PAROWANIE, SMAŻENIE – jak przygotować pierożki do podania?
- GOTOWANIE: najbardziej znana nam metoda. Polega na wrzuceniu na wrzącą wodę pierożków i gotowanie ich do momentu, kiedy wypłyną. Nie sprawdzi się przy pierogach ulubionych na kształt mono, czyli z dziurką w środku, przez która widać farsz.
- PAROWANIE: mało popularna w polskiej kuchni, ale świetnie najdająca się do przygotowania pierożków metoda. W parowniku umieszczamy pierożki i po chwili możemy cieszyć się wyjątkowo delikatnymi i aksamitnymi pierożkami. Nie potrzebujesz profesjonalnego parowaru. Wystarczy metalowe sitko wyłożyć ponacinanym papierem do pieczenia a taką konstrukcję umieścić nad wodą w garnku i przykryć.
- SMAŻENIE: wymaga sprawności i trochę wiedzy o tej metodzie. Polega na bardzo mocnym rozgrzaniu oleju na patelni, położeniu na nim pierożków a później zwinnym i szybkim – niemal jednoczesnym dodaniu kilku kropel wody i przykryciu patelni. Zdecydowanie nie powinny ten metody wykonywać dzieci!
- Warto przyłożyć się do ciasta i pougtiatać go przez parę minut, tak, by uzyskać miękkie, sprężyste ciasto.
- Farsz można dostosować do własnego smaku. Ten z uwagi na obecność kimchi jest lekko kwaśny i pikantny rzecz jasna.
- Pierożki najlepiej będą smakowały od razu po przygotowaniu, ale możesz je też zamrozić.
- Do podawania koreańskich pierożków z kimchi możesz przygotować ulubiony sos. Ja polecam zwłaszcza sos sojowy z masłem orzechowym i dymką lub zwykły sos sojowy – po prostu! A wiadomo, że prostsze rozwiązania, są najlepsze.
0 komentarzy