Mam kilka takich rzeczy w kuchni, w których uważam się za całkiem niezłego zawodnika. I chociaż mistrzem najlepszych gofrów pozostanie mój Tata, to uważam, że i ja robię je pyszne. Gofry z aquafaby to jednak zupełne mistrzostwo…

Składniki na 4 porcje, czyli ok. 16 gofrów z aquafaby:
  • 3 szklanki aquafaby
  • 5 łyżek mąki orkiszowej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki owsianej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki puree dyniowego lub marchewkowego (albo z batata)
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie – tylko do słodkich wersji)
  • tłuszcz do gofrownicy
Przygotowanie wegańskich gofrów z aquafaby:
  1. Do aquafaby (czyli wody po gotowanej ciecierzycy) dodajemy mąki, sól, proszek do pieczenia, puree i miksujemy.
  2. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy na koniec miksowania ciasta.
  3. Gofry z aquafaby pieczemy w nagrzanej i posmarowanej tłuszczem gofrownicy.

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.