Mam kilka takich rzeczy w kuchni, w których uważam się za całkiem niezłego zawodnika. I chociaż mistrzem najlepszych gofrów pozostanie mój Tata, to uważam, że i ja robię je pyszne. Gofry z aquafaby to jednak zupełne mistrzostwo…
Składniki na 4 porcje, czyli ok. 16 gofrów z aquafaby:
- 3 szklanki aquafaby
- 5 łyżek mąki orkiszowej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki owsianej
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki puree dyniowego lub marchewkowego (albo z batata)
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie – tylko do słodkich wersji)
- tłuszcz do gofrownicy

Przygotowanie wegańskich gofrów z aquafaby:
- Do aquafaby (czyli wody po gotowanej ciecierzycy) dodajemy mąki, sól, proszek do pieczenia, puree i miksujemy.
- Margarynę rozpuszczamy i dodajemy na koniec miksowania ciasta.
- Gofry z aquafaby pieczemy w nagrzanej i posmarowanej tłuszczem gofrownicy.
2 Komentarze
Gofry na śniadanie z sojowym serkiem labneh - GranEla · 21 lutego 2020 o 10:28
[…] Zachęcam Cię do przetestowania gofrów z aquafaby, przepis znajdziesz tu:https://www.granela.pl/weganskie-gofry-z-aquafaby/ […]
Naleśniki bezjajkowe z karmelizowaną gruszką i rabarbarem - GranEla · 29 kwietnia 2020 o 15:06
[…] Wegańskie gofry z aquafaby Gofry na śniadanie z sojowym serkiem labneh Kategorie: Lekkie i przekąskiSłodkościŚniadaniaWegańskie Tagi:aquanaleśnik bez jajnaleśnikinaleśniki bez jajeknaleśniki bezjajkowenaleśniki z aquafaby […]