Te wegańskie placki są tak puszyste, mięciutkie i delikatne, że wręcz rozpływają się w ustach. Nie jest łatwo uzyskać taki efekt w wegańskim gotowaniu, ale z pomocą przychodzi niezawodna i nieoceniona aquafaba. Przepis wymaga staranności, ale efekt smakowy tych wegańskich placuszków jest zaskakujący!

Składniki na wegańskie placki:
  • szklanka+ 2 łyżki kopiaste mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki płynnego słodzidła (np. syrop z agawy)
  • aquafaba z jednego dużego słoika po ciecierzycy
Jak zrobić te najlepsze placki?
  1. Zadbaj o to, by aquafaba była porządnie schłodzona. Jeśli nie była wcześniej w lodówce, możesz na kilka minut schować ją do zamrażanika.
  2. Przygotowanie ciasta rozpocznij od połączenia mikserem na gładką masę wszystkich składników poza aquafaboą.
  3. Przygotowaną masę odstaw na 15 minut.
  4. Schłodzoną aquafabę ubijamy na sztywno. Delikatnie szpatułką mieszamy z masą.
  5. Placuszki smażymy bez tłuszczu na patelni do naleśników.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *