Te wegańskie placki są tak puszyste, mięciutkie i delikatne, że wręcz rozpływają się w ustach. Nie jest łatwo uzyskać taki efekt w wegańskim gotowaniu, ale z pomocą przychodzi niezawodna i nieoceniona aquafaba. Przepis wymaga staranności, ale efekt smakowy tych wegańskich placuszków jest zaskakujący!
Składniki na wegańskie placki:
- szklanka+ 2 łyżki kopiaste mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki płynnego słodzidła (np. syrop z agawy)
- aquafaba z jednego dużego słoika po ciecierzycy
Jak zrobić te najlepsze placki?
- Zadbaj o to, by aquafaba była porządnie schłodzona. Jeśli nie była wcześniej w lodówce, możesz na kilka minut schować ją do zamrażanika.
- Przygotowanie ciasta rozpocznij od połączenia mikserem na gładką masę wszystkich składników poza aquafaboą.
- Przygotowaną masę odstaw na 15 minut.
- Schłodzoną aquafabę ubijamy na sztywno. Delikatnie szpatułką mieszamy z masą.
- Placuszki smażymy bez tłuszczu na patelni do naleśników.
0 komentarzy