Wegański keks bananowy to nic innego, jak ulepszona wersja chlebka bananowego. Ten popularny wypiek wbrew pozorom jest jednym z trudniejszych do zrobienia. Kluczem jest odpowiednie połączenie tłuszczu i łącznika, czyli naszych bananów. Jeśli opanujesz sztukę emulgacji i odpowiedniego łączenia składników – sukces jest gwarantowany. Osobiście uważam, że ten przepis jest jednym z najlepszych, jakie przewinęły się przez moją kuchnię. Spróbuj tego osobiście!

Wegański keks bananowy, czyli chlebek bananowy od GranEli.

Składniki na wegański keks bananowy

  • 200 ml pure bananowego (czyli zmiksowane 2 średnie banany)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml napoju sojowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • ok. 300 g mąki pszennej tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl mieszanki keksowej (może być mieszanka żurawiny, rodzynek, orzechów)
  • 1/3 szklanki cukru – opcjonalnie
  • kilka kostek pokruszonej czekolady – opcjonalnie
  • banan do dekoracji – opcjonalnie

Jak przygotować wegański keks bananowy?

  1. Przygotuj napój sojowy. Dodaj do niego ocet, wymieszaj energicznie i odstaw przynajmniej na 10 minut.
  2. Banany obierz i zmiksuj. Ważne, żeby ilość pure była bliska 200 ml. Jeśli będzie go więcej, być może potrzeba będzie dodać nieco więcej mąki.
  3. Dkonaj emulgacji z banana i oleju, czyli do bananowego pure wmikusuj olej – cienkim strużkiem wlewaj olej cały czas miksując banany, aż powstanie aksamitna, jednorodna masa. Masa będzie przypominać bananowy majonez i to idealny znak!
  4. Jeśli dodajesz cukier – dodaj go do „majonezowej” masy bananowej i wymieszaj.
  5. Przygotuj mąkę – przesiej ją przez sito, dodaj do niej proszek, sodę, sól. Wymieszaj i wrzuć tu bakalie. Wymieszaj ponownie tak, by mąka je oblepiła.
  6. Delikatnie przy pomocy łyżki lub szpatułki zmieszaj bananową masę z napojem sojowym. Wlej je do mąki i ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli dodajesz czekoladę, to teraz dorzuć ją do masy.
  7. Ciasto przełóż do małej (max. 24 cm długości) keksówki wyłożonej papierem. Na wierzchu możesz ułożyć rozkrojone połówki banana.
  8. Wegański keks bananowy piecz w temperaturze 180 st. przez 35-40 minut – do tzw. suchego patyczka.
Wegański keks bananowy – czyli chlebek bananowy od GranEli!

Na co warto zwrócić uwagę?

  • Oczywiście możesz pominąć bakalie i zrobić po prostu chlebek bananowy lub też użyć samej czekolady, jako dodatku.
  • Ten przepis z powodzeniem można zrealizować bez użycia cukru, zwłaszcza, kiedy masz słodkie banany.
  • Możesz wykorzystać też miks mąk – np. pszenną i orkiszową. To dobry pomysł! Pamiętaj jednak, że mąki cięższe niż pszenna powinny być używane w nieco mniejszej ilości. Jeśli – dla przykładu – używasz wspomnianego miksu pszennej i orkiszowej, to łącznie wystarczy Ci ok. 280 g przy zachowaniu pozostałych proporcji.

Kategorie: Wegańskie

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *