Seleryba to już klasyka. Faktycznie seler dość łatwo udaje się przerobić na rybę. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła go zupełnie po swojemu przygotowując przepyszną panierkę z pieprzem cytrynowym. Dzięki niemu seler, który udaje selerybę jest naprawdę pyszny.
Składniki na panierkę dla jednego dużego selera:
- duży ugotowany seler (mój jest z wywaru warzywnego)
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka pokruszonych glonów nori (ok. pół arkusza)
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- szczypta czarnej soli kala namak
- pół łyżeczki curry
- ok. 6-7 łyżek wody
- bułka tarta i olej do smażenia
Przygotowanie panierki do selera:
- Seler obieramy i kroimy w ok. 1,5-2 cm plastry.
- Składniki na ciasto, czyli obie mąki (pszenną i z ciecierzycy) mieszamy w miseczce z czarną solą, curry, cytrynowym pieprzem. Dodajemy po łyżce wody i mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Konsystencja ciasta do panierowania seleryby powinna być bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe.
- W osobnej miseczce przygotuj bułkę tartą.
- Sporą ilość oleju rozgrzej na patelni.
- Seler obtaczaj w cieście, potem w bułce tartej i układaj na gorącym oleju.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
0 komentarzy