Seleryba to już klasyka. Faktycznie seler dość łatwo udaje się przerobić na rybę. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła go zupełnie po swojemu przygotowując przepyszną panierkę z pieprzem cytrynowym. Dzięki niemu seler, który udaje selerybę jest naprawdę pyszny.

Składniki na panierkę dla jednego dużego selera:
  • duży ugotowany seler (mój jest z wywaru warzywnego) 
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka pokruszonych glonów nori (ok. pół arkusza) 
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego 
  • szczypta czarnej soli kala namak
  • pół łyżeczki curry 
  • ok. 6-7 łyżek wody
  • bułka tarta i olej do smażenia

Przygotowanie panierki do selera:

  1. Seler obieramy i kroimy w ok. 1,5-2 cm plastry. 
  2. Składniki na ciasto, czyli obie mąki (pszenną i z ciecierzycy) mieszamy w miseczce z czarną solą, curry, cytrynowym pieprzem. Dodajemy po łyżce wody i mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Konsystencja ciasta do panierowania seleryby powinna być bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe. 
  3. W osobnej miseczce przygotuj bułkę tartą. 
  4. Sporą ilość oleju rozgrzej na patelni. 
  5. Seler obtaczaj w cieście, potem w bułce tartej i układaj na gorącym oleju. 
  6. Smaż z obu stron na złoty kolor.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *