Tradycyjny przepis na boskie, puszyste, drożdżowe rogaliki… jak od Mamy!

Składniki na 64 sztuki drożdżowych rogalików:

  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 3/4 kostki margaryny do pieczenia (lub masła)
  • szczypta soli
  • 1,5 kg mąki 

    dodatkowo:
  • coś na nadzienie: np. konfitura, krem czekoladowy, marmolada owocowa lub owocowo-różana.

Jak zrobić puszyste rogaliki?

  1. Z mleka, drożdży, 3-4 łyżek mąki, 1 łyżki cukru robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie roztapiamy masło, a jajka ucieramy na kogel mogel z cukrem.
  3. Do miski z mąką dodajemy drożdże, jajka i masło.
  4. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  5. Przekładamy na blat i dzielimy na 8 części. Każdą z nich na kolejne 8, delikatnie rozwałkowujemy i lepimy rogaliki przy użyciu dowolnego nadzienia.
  6. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. C.
  • Robiłam też już roślinne wersje manipulując proporcami mąki. Zmieniam wtedy masło na roślinną margarynę i w niej rozpuszczam cukier. Mleko zamieniam na „nie mleko” – najlepiej sojowe. Technikę stosuję podobną, ale dodaję mąkę stopniowo i dopiero na końcu tłuszcz z cukrem. Jeśli jesteście sprawni w wegańskich wypiekach – będzie spoko! A, no i szczypta kurkumy – żeby był piękny kolor!
  • Rogaliki przed upieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem.
  • Najbardziej kuszące wydają się być rogaliki z czekoladowym nadzieniem – i tutaj uważajcie: najpopularniejszy krem czekoladowo-orzechowy ma zbyt lekką konsystencję, która niestety może wyciec z rogalika w trakcie pieczenia. Lepiej wybrać taki, który ma nieco bardziej utwardzaną strukturę.
  • Rogaliki pieką się naprawdę szybko, dlatego polecam najpierw ulepić wszystkie, a potem piec. Przy niektórych piecach wystarczy już kilka minut, żeby były gotowe. Tutaj w 100% sprawdza się zasada „na złoty kolor” – zarumienione rogaliki są naprawdę gotowe!
  • Uwielbiam robić na nie kruszonkę – zwłaszcza polecam Ci klasyczną kruszonkę z masła, mąki i cukru z dodatkiem płatków owsianych i siekanych orzechów. Gwarantuję, że jest to najwspanialsze wykończenie tego wypieku!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *