Tradycyjny przepis na boskie, puszyste, drożdżowe rogaliki… jak od Mamy!

Składniki na 64 sztuki drożdżowych rogalików:
- 1/2 l mleka
- 10 dag drożdży świeżych
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szkl cukru
- 5 jajek
- 3/4 kostki margaryny do pieczenia (lub masła)
- szczypta soli
- 1,5 kg mąki
dodatkowo: - coś na nadzienie: np. konfitura, krem czekoladowy, marmolada owocowa lub owocowo-różana.
Jak zrobić puszyste rogaliki?
- Z mleka, drożdży, 3-4 łyżek mąki, 1 łyżki cukru robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
- W tym czasie roztapiamy masło, a jajka ucieramy na kogel mogel z cukrem.
- Do miski z mąką dodajemy drożdże, jajka i masło.
- Wyrabiamy na jednolitą masę.
- Przekładamy na blat i dzielimy na 8 części. Każdą z nich na kolejne 8, delikatnie rozwałkowujemy i lepimy rogaliki przy użyciu dowolnego nadzienia.
- Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. C.

- Robiłam też już roślinne wersje manipulując proporcami mąki. Zmieniam wtedy masło na roślinną margarynę i w niej rozpuszczam cukier. Mleko zamieniam na „nie mleko” – najlepiej sojowe. Technikę stosuję podobną, ale dodaję mąkę stopniowo i dopiero na końcu tłuszcz z cukrem. Jeśli jesteście sprawni w wegańskich wypiekach – będzie spoko! A, no i szczypta kurkumy – żeby był piękny kolor!
- Rogaliki przed upieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem.
- Najbardziej kuszące wydają się być rogaliki z czekoladowym nadzieniem – i tutaj uważajcie: najpopularniejszy krem czekoladowo-orzechowy ma zbyt lekką konsystencję, która niestety może wyciec z rogalika w trakcie pieczenia. Lepiej wybrać taki, który ma nieco bardziej utwardzaną strukturę.
- Rogaliki pieką się naprawdę szybko, dlatego polecam najpierw ulepić wszystkie, a potem piec. Przy niektórych piecach wystarczy już kilka minut, żeby były gotowe. Tutaj w 100% sprawdza się zasada „na złoty kolor” – zarumienione rogaliki są naprawdę gotowe!
- Uwielbiam robić na nie kruszonkę – zwłaszcza polecam Ci klasyczną kruszonkę z masła, mąki i cukru z dodatkiem płatków owsianych i siekanych orzechów. Gwarantuję, że jest to najwspanialsze wykończenie tego wypieku!

0 komentarzy