Warzywne pasztety to jedno z moich największych odkryć. Nie ukrywam też, że jestem zupełnie zdumiona tym, jak często to właśnie warzywne pasztety cieszą się ogromnym powodzeniem wśród mięsożerców. Ten pasztet z cukinii i dyni to jeden z najlepszych, jakie udało mi się stworzyć. Jest idealnie wilgotny i pyszny.
- 2 szklanki startej cukinii (jeśli skórka jest miękka, to ze skórką)
- dwie marchewki
- duża cebula
- pół małej dyni hokaido (lub mniej więcej tyle samo, ile cukinii
- 8 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- szklanka ryżu
- Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię (jeśli skórka jest miękka, to ze skórką) – zetrzyj i zasól, ok. 1 płaską łyżeczką soli.
- Następnie przejdź do przygotowania pozostałych warzyw: cebulę, marchewki, dynię, pieczarki i czosnek pokrój lub zetrzyj na tarce. Możesz wszystko także rozdrobnić w blenderze o ostrzu „s” (tzw. kruszarce do lodu).
- Warzywa przełóż na patelnie, dodaj odrobinę oliwy i uduś do miękkości.
- W międzyczasie ugotuj ryż.
- Ciepłe warzywa zblenduj z ryżem na gładką masę.
- Cukinię odciśnij z nadmiaru wody, połącz z masą pasztetową.
- Dopraw masę do smaku.*
- Blachę keksową posmaruj olejem i wysypaj mielonymi pestkami dyni. przełóż masę do formy i wyrównaj.
- Piecz przez godzinę w tem. 180-190 st. pod folią aluminiową. Po tym czasie ściągnij ją i podpiecz jeszcze ok. 15-20 minut, aż góra się zarumieni.
- Gotowy pasztet nadaje się do krojenia dopiero po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień, po nocy, etc.
Twój pasztet z cukinii jest gotowy, kiedy boki ładnie odchodzą od ścianek blaszki, góra jest przyjemnie zarumieniona a patyczek suchy.
Do mojego przepisu weź poprawkę na swój piekarnik.
Przykładowe doprawienie masy pasztetu z cukinii:
- Biały pieprz – 2 łyżeczki
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Przyprawa do gyrosa – pół łyżeczki
- Szczypta soli
- Szczypta curry
Jeśli lubisz warzywne pasztety, koniecznie sprawdź także ten przepis: https://www.v-mag.pl/pasztet-dyniowo-selerowy/
0 komentarzy