
Nic tak nie zdobyło mojego serca i nie cieszy się takim powodzeniem wśród moich bliskich i przyjaciół, jak… ciasto drożdżowe. Kocham je, wszyscy je kochają i teraz, po wielu latach, umiem je zrobić tak, by było najdelikatniejsze i najbardziej puszyste na świecie.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- szklanka mleka (najlepsze będzie sojowe)
- 40 g świeżych drożdży
- łyżka cukru + pół szklanki na ciasto (ilość dostosuj do swoich preferencji)
- łyżka mąki + 450 – 500 g mąki pszennej typu 550 (można zamienić na orkiszową, gryczaną lub ulubiony mix mąk – ilość może się tu nieco różnić)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- pół łyżeczki soli
- Przygotuj także kilka świeżych lub mrożonych truskawek oraz łodygi rabarbaru.

Wykonanie najlepszych wegańskich drożdżówek – etap 1 – rozczyn:
- Rozpocznij od podgrzania mleka – powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- W dużej misce przygotuj rozczyn: drożdże rozpuść w mleku. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki.
- Odstaw przykryty ściereczką w ciepłym miejscu bez przeciągu.
Wykonanie najlepszych wegańskich drożdżówek – etap 2 – ciasto:
- Kiedy rozczyn urósł i się pieni przejdź do kolejnego etapu, jakim jest wyrabianie ciasta – dokładnie umyj dłonie i je rozgrzej.
- Dodaj sól i cukier. Wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści.
- Partiami, bardzo powoli dodawaj mąkę. Dokładnie mieszaj, żeby nie pojawiły się grudki.
- Kiedy ciasto nie będzie już się zbytnio lepić, ale ciągle będzie jeszcze wilgotne dodaj partiami olej.
- Wyrabiaj przez ok. 15-25 minut dodając resztę oleju, nie dodawaj mąki!
- Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wypełni naczynie, należy je odgazować, tj. wypuścić z niego nadmiar powietrza.
- Potem odstaw je jeszcze na ok. 15-30 minut.
Wykonanie najlepszych wegańskich drożdżówek – etap 3 – formowanie drożdżówek:
- Najpierw przygotuj blachę – możesz wyłożyć ją papierem lub lekko natłuścić.
- Wyjmij ciasto na natłuszczony blat.
- Następnie ciasto delikatnie rozciągnij palcami na placek. Nie wałkuj, raczej opuszkami palców, delikatnie go ugniataj.
- Szklanką z opruszonymi mąką brzegami wycinaj kółka. Układaj je na blasze.
- Na drożdżówkach układaj truskawki i posiekany rabarbar – razem z liśćmi!
- Na koniec drożdżówki można posypać kruszonką.
- Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15-18 minut – na tzw. złoty kolor.

A jaka jest najlepsza kruszonka?
Idealna kruszonka powstaje z proporcji tłuszczu (masła, margaryny, oleju kokosowego) mąki (najlepiej krupczatki lub kukurydzianej, ale inna też da radę) oraz cukru w proporcjach 1:2:1. Do mojej idealnej kruszonki dodaję jeszcze 2 łyżki płatków owsianych i/lub czasem sporą szczyptę cynamonu.

Oczywiście to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe a dodatki mogą być dobierane sezonowo. Równie dobrze sprawdzą się tu śliwki, porzeczki, jagody, tarte jabłka a nawet twarożek z tofu.

0 komentarzy