Składniki dania:
- średniej wielkości kalafior
- pół słoika gotowanej cieciorki
- pietruszka lub inna zielenina, płatki drożdżowe, prażony sezam lub dowolne przyprawy jako dodatki
Składniki na kremowy sos curry:
- 2 łyżeczki roślinnego masła lub margaryny (ewentualnie oleju kokosowego)
- 3/4 szklanki mleka (najlepiej sojowego)
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry (lub więcej)
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mąki
- szczypta soli
Jak zrobić idealnie kremowy sos?
- Zacznij od przygotowania mleka. Dodaj do niego curry, kurkumę oraz pieprz. Wszystko wymieszaj.
- Następnie na patelni lub w rondlu roztop masło. Dodaj połowę mleka z przyprawami.
- Kiedy mieszanka będzie się podgrzewać do pozostałej części mleka dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zrób to tak, żeby nie było ani jednej grudki – inaczej sos nie będzie idealnie kremowy.
- Kiedy mleko zacznie się wyraźnie podgrzewać i podnosić w garnku wlej do niego mieszankę z mąką i energicznie, dokładnie mieszaj sos. Na końcu szybko zdejmij z palnika.
- Mieszaj jeszcze przez chwile. Dopraw solą. Posyp zieleniną, płatkami drożdżowymi lub prażonym sezamem. Podawaj od razu.
Sos ten robi się naprawdę błyskawicznie, dlatego warto wcześniej ugotować kalafior i posiekać nieco zieleniny.
Idealnymi przyprawami wzmacniającymi „charakter” potrawy będą także:
- sok z limonki
- wędzona papryka w proszku
- sos sojowy lub kropla octu balsamicznego
- płatki drożdżowe
- prażone ziarna sezamu, słonecznika lub pestki dyni
- mielony kumin rzymski
- tymianek lub oregano
Do kremowej wersji sosu curry sprawdzą się także inne warzywa, jak brokuł czy ziemniaki lub grilowana cukinia.
0 komentarzy