Och ciasta, słodkości, domowe wypieki. Absolutnie obowiązkowy element każdego ciepłego domu i niedzielnej sielanki. Mam dziś dla Was banalny przepis na istnie rozpływające się w ustach cudo… dyniową brioszkę.

Składniki na wersję ze śliwkami
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 2 łyżki dyniowego puree
  • paczuszka suszonych drożdży (ok. 7-8 gramów)
  • 100 gram rozpuszczonej roślinnej margaryny lub masła
  • sól
  • kilka śliwek
Wykonanie dyniowej brioszki ze śliwkami:
  1. Z mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn.
  2. Po 15 minutach dodajemy mąkę, szczyptę soli i dyniowe puree. Łączymy i wyrabiamy.
  3. Kiedy ciasto będzie suche i elastyczne jednocześnie dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ponownie.
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut w ciepłe miejsce.
  5. Wkładamy na blachę wysmarowaną olejem rozciągając palcami (nie wałkujemy!). Na wierzchu układamy przygotowane owoce.
  6. Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 25 minut.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *