To nie jest zwykłe brownie, nie jest też zwykłym ciastem czekoladowym – oto mistrzowskie ciasto z cukinii, które jest po pierwsze nie za słodkie, a po drugie jest idealnie wilgotne i miękkie! Tak, o takie wegańskie ciasta walczymy!
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym, że można zrobić ciasto z cukinii, byłam nieco sceptyczna. Wyobrażałam sobie ciasta z fasoli, na swoim koncie mam ciasta z ukochanej dyni, buraka, batata, ale… cuknia? Jakaś mdła, trochę zbyt mokra i mało wyraźna. Jednak to złudne wrażenie. Cukinia do ciast pasuje idealnie. Jestem pewna, że ten przepis jest na tyle prosty, by każdy mógł cieszyć się wspaniałym smakiem tej słodkości.
Składniki:
- schłodzona aquafaba ze słoika po ciecierzycy
- 100 g czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 200 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru (można dodać więcej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka masła orzechowego
- 1,5-2 szklanki startej cukinii
Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinii?
- Najpierw cukinię zetrzyj na drobnych oczkach. Postaw na sitku, żeby ociekała.
- Później w garnuszku roztop czekoladę z olejem kokosowym – uważaj, by czekolada nie nabrała zbytnio temperatury. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę połącz z cukrem, dodaj sodę, sól i proszek do pieczenia.
- Aquafabę ubij na sztywną pianę. Później dodaj masę z czekolady i wymieszaj delikatnie.
- Następnie dodaj masę z aquafaby do mąki i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
- W kolejnym kroku do ciasta dodaj ocet jabłkowy i masło orzechowe.
- Na końcu wrzuć lekko odciśniętą cukinię. Masę dokładnie wymieszaj, ale nie rób tego zbyt długo.
- Przełóż na kwadratową blachę wyłożoną papierem.
- Piecz ok. 30-35 minut w temp. 190 st. Do suchego patyczka.
Dodatkowo:
- Możesz ciasto wzbogacić kawałkami siekanej czekolady.
- Idealnie nadają się tu orzechy, migdały lub bakalie – będą idealne do środka a także jako wykończenie czekoladowego ciasta z cukinii.
- Jeśli chcesz, możesz przygotować polewę – roztopić dowolny rodzaj czekolady z odrobiną tłuszczu. Taką masą polej wystudzone ciasto i udekoruj dowolnymi dodatkami – pestkami lub orzechami.
- Do ciasta możesz dodać także szczyptę cynamonu, chilli lub ekstraktu waniliowego – każdy z tych dodatków pasuje tu bardzo dobrze.
0 komentarzy