Surówka z kalarepy? Przecież surówki nie kojarzą nam się dobrze… raczej ze szkolnymi, pracowniczymi czy przedszkolnymi stołówkami. O ironio – utarło się, że surówki robimy z marchewki, ewentualnie jabłka czy białej kapusty. Tymczasem surówka z kalarepy to bardzo prosta, smaczna i lekka propozycja o uniwersalnym zastosowaniu.

Składniki na surówkę z kalarepy:
- duża kalarepa
- prażony sezam
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy
- sólo i pieprz do smaku
- łyżka sosu chilli
- zielenina – opcjonalnie
Jak przygotować surówkę z kalarepy?
- Rozpocznij od przygotowania warzywa. Kalarepę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Następne na suchej patelni delikatnie upraż łyżkę sezamu – mieszaj go drewnianą łyżką, by nie dopuścić do przypalenia. Sezam będzie gotowy, kiedy delikatnie zmieni kolor i zacznie podskakiwać.
- Potem przygotuj sos: połącz dokładnie wszystkie składniki.
- Do kalarepy dodaj sos, wymieszaj, a na koniec posyp surówkę prażonym sezamem.
0 komentarzy