Tofurnik malinowy zwany bezsernikiem to przepyszne ciasto bez pieczenia, które umili każde świętowanie zachwycjając swoją delikatnością. Metoda jest na tyle uniwersalna, że podobne ciasto można przygotować z wykorzystaniem tradycyjnego białego sera. Takie słodkości kojarzą mi się z letnimi, rodzinnymi „imieninami u cioci”.

Składniki na spód tofurnika malinowego:
  • 2 szklanki zmielonych herbatników (mogą zdarzyć się czasem jakieś kawałki)
  • 10 kromek „chrupkiego” pieczywa (mielimy)
  • pół szklanki namoczonych daktyli 
  • szczypta soli
  • ok. 45 g masła/margaryny 
Jak zrobić spód do bezsernika bez pieczenia:
  • Na początku herbatniki i pieczywo mielimy.
  • Wszystkie składniki połącz. Później masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do lodówki. 
Składniki na masę tofurnika bez pieczenia:
  1. Puszkę mleczka kokosowego zagotowujemy z 2 łyżeczkami agaru.
  2. Następnie w płynach rozpuszczamy 2 łyżki słodzidła oraz budyń waniliowy.
  3. Trochę przestudzoną masę zmiksuj z 2 kostkami tofu. Masę podziel na dwie części.
  4. Do jednej części dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii i skórkę startą z limonki. Wyłóż ją na ciasteczkowy spód i ponownie schowaj ciasto aż lekko stężeje.
  5. Do drugiej części dodaj szklankę malin i ponownie zmiksuj. Malinową część rozłóż na waniliowej.
  6. Na koniec tofurnik malinowy bez pieczenia udekoruj wykorzystując świeże owoce i/lub galaretkę (opcjonalnie).

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *