Serniki pistacjowe to szczyt kulinarnych marzeń i boskiej rozpusty. Jest prawdą, że to przepyszne ciasto bez pieczenia robi się błyskawicznie a dodatki kardamonu, wody różanej czy białej czekolady robią z niego prawdziwe arcydzieło. Jednocześnie ta wersja nie jest zbyt słodka, dlatego warto poświęcić jej nieco więcej uwagi, jeśli nie przepadacie za przesłodzonymi wypiekami.

Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek lub herbatników ja staram się wybierać zbożowe ciasteczka, czasem wykorzystuje lekko kilkudniowe ciasteczka czekoladowe
  • ok. 90 g roztopionego masła
  • płaska łyżeczka mielonego kardamonu (można użyć też innej przyprawy korzennej, np. cynamonu)
  • szczypta soli (pomijam, jeśli używam solonych pistacji)

Składniki na masę pistacjową:

  • 230-250 g pistacji bez łupek
  • 750 g twarogu wiejskiego (najlepiej użyć trzykrotnie mielonego, płynny ser z wiaderka „na serniki” się nie nadaje!)
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 2-3 łyżki cukru pudu – opcjonalnie
  • 2 łyżki wody różanej – opcjonalnie
  • pół tabliczki białej czekolady – opcjonalnie

Jak przygotować sernik pistacjowy?

  1. Zacznij od wyłożenia tortownicy papierem do pieczenia.
  2. Masło roztop i lekko wystudź.
  3. Ciasteczka na spód zmiel w blenderze na niedbały proszek. Dodaj przyprawy.
  4. Połącz wszystkie składniki. Wyłóż nimi spód tortownicy dociskając je i wyrównując.
  5. Na czas przygotowania masy najlepiej schłodzić spód w lodówce.

Przygotowowanie masy serowo-pistacjowej

  1. Pistacje zmiel w blenderze na drobne cząsteczki. Kawałki powinny być drobne, ale należy uważać, żeby nie zaczęło robić się masło pistacjowe/pasta pistacjowa.
  2. W misie robota ser łączymy z mascarpone, mleczkiem i etapami, mieszając dodajemy mielone pistacje.
  3. Na koniec dodajemy wodę różaną i cukier – jeśli potrzeba.
  4. Masę przekładamy na spód. Wierzch sernika pistacjowego posypujemy startymi wiórkami białej czekolady.
  5. Ciasto trzymamy w lodówce. Jest gotowe po przynajmniej 4-6 godzinach.
Kategorie: Słodkości

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *